GYIK

A leggyakrabban előforduló kérdések

Egyedül fotózol?

Igen

Videót is készítesz?

Nem

Kreatív fotózás mikor és hol?

Van rá több opció is. Ez a kérdés többnyire minden párnak fontos. Ahhoz, hogy a tőlem telhető legszebb képeket tudjam nektek elkészíteni, leginkább fényekre van szükségem. Na de ez nem azt jelenti, hogy legyen minél világosabb – ergo dél -, hanem azt, hogy lehetőleg ideális szögből jöjjön a fény. Tehát ez a tavaszi/nyári időszakban késő délután, vagy a hajnal. Ha ez az esküvő napján nem fér bele – nem szokott ebből probléma lenni, mert ha jól dolgozunk együtt, akkor egy óra alatt bőven megvagyunk a képekkel és azt a násznép is kibírja nélkületek -, akkor ott van opciónak a külön napos kreatív, ahol aztán több helyszínre is mehetünk tökéletes fényviszonyok között. Ha valaki bevállalja, ugyanilyen – ha nem szebb – fények vannak a napfelkeltét követő egy-két órában is. Persze van olyan is, hogy a fenti opciók közül mindegyik elutasításra kerül a pár részéről, ilyenkor érdemes árnyékos helyszínben gondolkozni, vagy a legjobb, ha borús az ég. Igen, borús időben is lehet fotózni. Sőt!

Van-e opció esőnapra?

Én alapvetően nem szoktam esőnappal tervezni, mert minden időjárási viszonynak megvan a maga szépsége. Nagyon romantikus lehet egy esőben fotózott jegyes sorozat, vagy a ködös táj. Persze ha minden kötél szakad, akkor kitalálunk erre valami megoldást, de szerintem az időjárás ne húzza keresztül a terveket, hiszen úgy lesz hiteles, ha azt adjuk vissza, ami épp volt.

Nagyon nem vagyunk fotogének, mi lesz így ebből?!

Az egyik leggyakoribb mondat, amit hallok. Igyekszem mindenkiből a lehető legjobbat kihozni. Nem kérek tőletek természetellenes pózokat, leginkább csak észrevétlenül szeretném elkapni a pillanataitokat. Nem célom a feltűnés, valódi érzelmeket szeretnék közvetíteni a képeimen keresztül. A fotózáshoz álljatok úgy hozzá, hogy most kirándulunk egyet közösen, csak nálam van fényképezőgép is. 🙂 Párokat fotózni nagyon könnyű – legalábbis nekem -, mert ha zavarban is vagytok, kapaszkodtok és bújtok egymáshoz és összességében ebből a képeken csak annyi látszik, hogy mennyire szeretitek a másikat. Ezért javaslom a jegyesfotózást is mindenkinek, mert nagyon sokat segít abban, hogy az esküvő napján a fotók miatt már egészen biztosan ne kelljen stresszelni.

Te válogatod ki a képeket, vagy mi?

A képeket én válogatom ki úgy, hogy kereknek érezzem a történetet. Higgyétek el, nem lesz hiányérzetetek.

Megőrzöd a képeket későbbre?

Az első sorozatomtól kezdve (2009) minden egyes átadott sorozat archiválva van, tehát ha véletlenül elvesznek, vagy nem találod, keress nyugodtan!

Hogyan válik biztossá a foglalás, mikortól vehetjük fixnek?

Ha megvoltak az első levélváltásaink és úgy érzitek, hogy én lennék a megfelelő, akkor vagy egy személyes találkozó keretében, vagy online szerződést kötünk és innentől kezdve válik foglalttá egy dátum.

Nappal szemben?!

Igen!! 🙂

Átadod a fotókat raw formátumban is?

Nem, raw formátumú képeket semmilyen esetben nem adok.
A raw fotó nem más, mint az érzékelőből kiolvasott, memóriakártyára írt nyers adat. Ugyanaz, mint az analóg technikánál az előhívatlan negatív, azaz az utómunka során lesz belőle a végleges, kész kép.
A fenti okokból adódóan a legtöbb képnézegető kezelni sem tudja, speciális program, plugin szükséges hozzá.
Nem szeretnék minden fotós nevében beszélni, viszont a sajátoméban mindenképp: ha raw fotókat adnék, az valahol nekem egyet jelentene azzal, hogy egyáltalán nem érdekel, hogy mi lesz a fotómmal, hogy milyen stílusban dolgozzák fel, tehát nem hiszem, hogy azzal a lélekkel végezném a munkámat, amilyennel.
Az átadott képek nagyfelbontású jpg-k, amik még nyomdai feldolgozásra is alkalmasak.